De ce se sparge vasul de expansie la centrala termica

Fiecare posesor de centrala termica se confrunta, la un moment dat, cu diverse probleme legate de functionarea acesteia. Una dintre situatiile neplacute cu care se pot confrunta proprietarii de centrale termice este spargerea vasului de expansiune. Acest incident poate cauza nu doar disconfort termic, ci si pagube materiale semnificative. In acest articol, vom explora motivele pentru care se poate sparge vasul de expansiune la o centrala termica si cum putem preveni astfel de situatii nedorite.

De ce este necesar vasul de expansie?

Principala functie a vasului de expansiune intr-un sistem de incalzire centrala este de a gestiona presiunea apei. Pe masura ce apa se incalzeste, ea se dilata, crescand presiunea in sistem. Vasul de expansiune are rolul de a absorbi aceasta presiune suplimentara, prevenind astfel cresterea excesiva a presiunii in instalatie.

Posibile cauze ale spargerii vasului de expansie

1. Presiune Excesiva: Unul dintre motivele principale pentru spargerea vasului de expansie este presiunea excesiva in sistem. Aceasta poate fi cauzata de o reglare incorecta a presostatului sau de o defectiune a acestuia.

2. Coroziune: Coroziunea interna a vasului de expansiune poate slabi structura acestuia in timp, facandu-l susceptibil la spargere. Utilizarea apei dure sau a unui agent anti-inghet de calitate inferioara poate accelera procesul de coroziune.

3. Defectiuni Mecanice: Componentele interne ale vasului de expansiune pot suferi defectiuni mecanice in urma uzurii sau a problemelor de fabricatie, ceea ce poate duce la spargerea acestuia.

Cum putem preveni spargerea vasului de expansie?

1. Verificari Periodice: Este recomandat sa efectuati verificari periodice ale presiunii din sistem si sa ajustati presostatul, daca este necesar. Astfel, puteti preveni acumularea unei presiuni excesive.

2. Intretinere Corecta: Evitati utilizarea apei dure si asigurati-va ca agentul anti-inghet folosit este de calitate. Aceste masuri simple pot prelungi durata de viata a vasului de expansiune.

3. Inlocuirea Preventiva: Daca centrala termica are mai multe decenii de functionare, este indicat sa luati in considerare inlocuirea preventiva a vasului de expansiune pentru a preveni potentialele defectiuni in viitor.

Faqs

1. cum pot verifica presiunea din sistem?

Pentru a verifica presiunea, folositi un manometru conectat la sistemul de incalzire centrala. Presiunea optima variaza in functie de specificatiile producatorului.

2. cat de des trebuie sa efectuez verificari ale vasului de expansiune?

Este recomandat sa efectuati verificari ale vasului de expansiune cel putin o data pe an sau conform instructiunilor producatorului.

3. pot utiliza orice tip de agent anti-inghet?

Nu, este important sa utilizati un agent anti-inghet recomandat de producatorul centralei termice pentru a preveni coroziunea si alte probleme.


Vezi și:

Nicolae

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Nicolae

Lasă un comentariu