Ce se intampla la dauna totala

Atunci cand un accident auto are loc, iar dauna suferita de vehiculul tau este atat de severa incat costul reparatiilor depaseste valoarea masinii, se declara starea de „dauna totala”. Aceasta situatie poate ridica multe intrebari si nelinisti pentru proprietarii de masini, iar in acest articol vom explora in detaliu ce se intampla la dauna totala.

Ce inseamna dauna totala?

Dauna totala se refera la situatia in care repararea masinii afectate devine financiar nerealizabila sau chiar imposibila. Este important de mentionat ca termenul „dauna totala” nu se refera neaparat la starea fizica a vehiculului, ci la aspectul financiar al reparatiilor.

Criteriile pentru declararea unei daune totale pot varia in functie de compania de asigurari si legislatia locala. In general, daca costul reparatiilor depaseste un anumit procent din valoarea de piata a masinii, aceasta poate fi declarata „totala”.

Procesul de evaluare

Atunci cand un accident are loc, compania de asigurari trimite un evaluator pentru a inspecta masina si a evalua costul reparatiilor. Daca acest cost este considerat prea mare, masina poate fi declarata „totala”. Proprietarul va primi apoi o suma de bani echivalenta cu valoarea de piata a masinii inainte de accident, minus deducerea pentru orice daune anterioare.

Este important de mentionat ca acest proces poate difera in functie de asigurator si circumstantele specifice ale fiecarui caz.

Ce urmeaza dupa declararea daunei totale?

Dupa ce masina este declarata „totala”, proprietarul poate alege intre a pastra vehiculul distrus sau a-l vinde companiei de asigurari. In unele cazuri, proprietarul poate cumpara masina distrusa inapoi de la asigurator la o valoare redusa.

De asemenea, proprietarul poate folosi suma primita de la asigurare pentru a achizitiona o alta masina. Este important de verificat polita de asigurare pentru a intelege in detaliu ce optiuni sunt disponibile in caz de dauna totala.

Frequently asked questions

Ce inseamna exact „dauna totala”?

Dauna totala se refera la situatia in care costul reparatiilor unei masini depaseste valoarea acesteia, determinand compania de asigurari sa o declare pierduta financiar.

Care sunt optiunile mele dupa declararea daunei totale?

Dupa declararea daunei totale, aveti optiunea de a pastra masina distrusa, de a o vinde asiguratorului sau de a cumpara o alta masina cu suma primita de la asigurare.

Ce se intampla cu daunele anterioare?

Suma primita de la asigurare dupa declararea daunei totale va fi diminuata cu deducerea pentru orice daune anterioare existente pe masina.


Vezi și:

Nicolae

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Nicolae

Lasă un comentariu